Dagtocht Dinand

Dinant, een stukje geschiedenis

Dinant, een stukje geschiedenis

Het lange, dunne stadje Dinant ligt naast de Maas. In de 7e eeuw was de stad al bekend vanwege het feit dat de bisschop van Tongeren besloot om in Dinant te gaan wonen nadat hij de Sint Vicentuskerk geopend had.

Keizer Hendrik IV verleende Dinant in de 11e eeuw stadsrechten. Hierna werden er in Dinant een brug va steen en een kasteel gebouwd. Omdat Dinant stadsrechten had werd de stad een van de “bonnes villes” van Luik.

Bloeiende economie

In de middeleeuwen vonden er in Dinant vaak plunderingen plaats. Ondertussen werd er in de stad druk met metaal gewerkt. Dit zorgde voor een bloeiende economie. Door oorlogen in de 16e eeuw werden er grote delen van de stad verwoest.

Ook tijdens Eerste Wereldoorlog werd een groot deel van Dinant vernietigd. Met nog een aantal inwoners werd Charles de Gaulle door de Duitsers geëxecuteerd. Deze gebeurtenis staat bekend als zijnde het grootste bloedbad van de Eerste Wereldoorlog.

Panorama

Wil je de geschiedenis van Dinant zelf beleven dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de Citadel van Dinant. Je hebt hierbij de keuze uit het beklimmen van een trap met 408 treden uit 1577 of te kiezen voor de gemakkelijkste weg en de kabelbaan te pakken.

Onder de Citadel zijn een aantal gangen te vinden. Je kan hier als bezoeker terecht om meer over de geschiedenis van Dinant te weten te komen. Ook valt hier van alles te ontdekken over het Nederlandse garnizoen en kan je jezelf een soldaat uit de Grote Oorlog voelen.

Bovenaan de Citadel bevindt men zich op ruim 100 meter boven de Maas. Het spreekt vanzelf dat he vanaf dat punt een prachtig uitzicht hebt over Dinant. Zo geniet je van het prachtige uitzicht over de stad en het adembenemende landschap.

Stad van het koper

Dinant wordt ook wel de stad van het Koper genoemd. Tijdens de Middeleeuwen was Dinant bekend vanwege de dinanderie, het koperwerk. Dit werd met de Duitse Hanze in verband gebracht. In de regio kon geen koper worden gedolven.

Wel is de grond in de omgeving van Dinant rijk aan koolstof. Hieruit wordt zink gehaald wat vervolgens wordt gemengd met rood koper. Samen worden deze stoffen als geel messing verwerkt. In Leffe worden tot de dag van vandaag cursussen georganiseerd waar je alles leert over koper.

meer te weten komen

trekpleisters

Overnachten