Dagtocht Dinand

Wat zijn de bekende trekpleisters in Dinant?

Wat zijn de bekende trekpleisters in Dinant?

Wil je in België de Ardennen gaan bezoeken, dan is een bezoek aan Dinant zeker een aanrader. Dinant mag dan een klein stadje in de provincie Namen zijn, het heeft een rijke geschiedenis. Er is in Dinant meer dan genoeg te zien en te beleven.

De Citadel van Dinant

Bovenop een rots ligt de Citadel van Dinant. Op deze plek werd in 1040 een burcht gebouwd zodat de stad verdedigd kon worden. Omdat de stad aan de Maas ligt zijn er door de jaren heen heel wat heersers geweest die ervoor zorgden dat de Citadel versterkt werd.

In de 17e eeuw werd er van de Citadel door de Fransen een vesting gemaakt. Toen de Citadel tussen 1815 en 1830 in Nederlandse handen was, werd het fort weer helemaal opnieuw opgebouwd. Tegenwoordig is de Citadel een museum met oude wapens en gevangeniscellen.

De Notre Dame van Dinant

De Notre Dame van Dinant is met de klokkentoren met peervorm een van de bekendste symbolen van de stad. In de 13e eeuw werd deze kerk in Gotische stijl gebouwd. Omdat de buitenkant van de kerk gemaakt is van grijze kalksteen heeft deze bijna dezelfde kleur als de rotswand erachter.

In de 16e eeuw is er aan deze kerk nog een torenspits toegevoegd. Wanneer je in de kerk bent vallen de grote glas-in-loodramen meteen op. De kerk is iedere dag open en je mag er gratis naar binnen om al het moois te bewonderen.

Maison de Monsieur Sax

Een van de dingen die meteen opvallen wanneer je in Dinant bent zijn saxofoons. Dit is niet zonder reden. De uitvinder van dit muziekinstrument, Adolphe Sax, werd in 1814 in Dinant geboren. Tegenwoordig is zijn geboortehuis nog steeds te bezichtigen. Het is nu een museum.

Charles de Gaulle-brug

Een van de dingen die je zeker niet moet missen wanneer je Dinant bezoekt is de Charles de Gaulle-brug. Deze brug gaat over de Maas en verbindt twee delen van Dinant met elkaar. Al in de 9e eeuw stond er op deze plaats een brug.

De brug die er tot de dag van vandaag nog staat werd in 1953 gebouwd. De Charles de Gaulle-brug is 54 meter lang. Hij is vernoemd naar een Franse generaal. Aan de voet van de brug staat er een standbeeld van Charles de Gaulle.

Ook Adolphe Sax wordt op deze brug herdacht. Je vindt op de Charles De Gaulle-brug allerlei soorten kunstzinnige saxofoons. In plaats van de Charles de Gaulle-brug zou de Saxofoonbrug ook een leuke naam voor deze brug geweest zijn.

meer te weten komen

Overnachten

geschiedenis